Podcast om teknologi og os der bruger den. Med Nikolaj Rasmussen og Esben Hardenberg.

Læsning på nettet version gud-ved-hvilken

21st April 2016

Som faste Rocket Cast-lyttere vil vide, tager jeg løbende fat på at forbedre og forfine den måde, hvorpå jeg tilegner mig ny information og inspiration. Det er alt fra teknologinyheder til blogindlæg om livsfilosofi og produktivitet og forumsnak om ny software og sparetips. Afpudsning af mit 'workflow' er i denne forbindelse vel nærmest en slags hobby. Eller en besættelse.

I dette indlæg vil jeg kort opridse, hvordan den nyeste opdatering til processen, der kan opdeles i tre faser, ser ud:

 • Scanne for ny læsning og gemme det interessante
 • Læse
 • Arkivere

Lad os starte med det første.

Scanne

Når jeg scanner, bruger jeg primært Facebook lister til de større teknologinyheder, som vi snakker om i Rocket Cast (listen er her). Det er sådan en ting, jeg gør på mobilen i køen i supermarkedet eller imens jeg venter på toget eller lignende. Hvis jeg finder en artikel, jeg vil læse, åbner jeg den med Safari og tilføjer den til den indbyggede Reading List, som synkroniserer med mine computere, og lukker fanebladet igen.

Jeg besøger kun hjemmesiderne for at tilføje til listen på dette tidspunkt.

Til mindre nyheder og mere specifikke ting bruger jeg primært tre ting:

 • Reeder app'en (RSS læser)
 • Product Hunt app'en
 • Hacker News hjemmesiden
 • Nuzzel app'en (fra tid til anden)
 • Medium

Læsefolderen på min iPhone

Product Hunt og Hacker News er Reddit-agtige sites, hvor spændende technyheder og nyheder om apps og lignende konkurrerer om topplaceringer. Nuzzel samler de mest delte historier fra dem, jeg følger på Twitter.

Resten af scanningen foregår i Reeder på iOS og OS X. Her har jeg samlet nogle få feeds fra hjemmesider, jeg vil følge ekstra tæt, samt udvalgte Reddit-feeds. Feedly bruger jeg bare til at administrere og synkronisere mine RSS-feeds, da Reeder ikke kan det.

Screendump af Reeder til OS X (inden jeg lugede ud i mine feeds)

Finder jeg noget interessant i Reeder, tilføjer jeg enten til Reading List, hvis det er noget kortere, f.eks. en blog post, eller til Instapaper, hvis det er en længere tekst.

Det konkluderer scanningsdelen af mit workflow.

Læse

Læsedelen er noget mere simpel: Jeg gennemgår løbende Safaris Reading List for artikler, jeg tidligere har tilføjet, og Instapaper, hvis jeg har mere end et par minutter til overs. Jeg læser også kortere ting direkte i Reeder.

For ikke så længe siden begyndte jeg at abonnere på en del nyhedsbreve, der ryger i en særlig folder på min Gmail. Dem læser jeg direkte i emailklienten (Stadig Mailplane på OS X).

Arkivere

Denne del er det eneste, der mangler at blive formaliseret. Jeg bruger to primære 'gemmetjenester': Instapaper (Liked Articles-funktionen) og Diigo, der er en bogmærketjeneste.

Begge dele er pt. et stort rod, og jeg er derfor ret desperat for at få den sidste brik i puslespillet til at falde på plads, så jeg kan opnå informations-zen.

Konklusion

I min søgen efter det perfekte informationsworkflow har jeg gjort mig nogle erfaringer omkring, hvad der virker, og hvad der ikke virker:

 • Når det kommer til RSS-feeds, skal man hellere abonnere på for lidt end for meget. Ellers bliver det uoverskueligt, og man får ikke læst i bund.
 • Nyhedsbreve indeholder ofte rigtig meget god og dyb information. Det kan betale sig at afprøve forskellige ting og afmelde dem igen, hvis det ikke er interessant.
 • Grænsen mellem, hvad der er effektivt, og hvad der er rodet, er hårfin. Der er en masse apps derude, der er gode, og som har hver deres unikke fordel. Men man kan ikke bruge dem alle samtidig.
 • De store og vigtige ting skal man nok høre om uanset hvad. Derfor går jeg ikke længere ind på Wired, The Verge osv. - jeg hører om det på Facebook, via podcasts eller lignende.
 • Du kommer til at gå glip af en masse. Det er OK!

Esben excellerer på ugentlig basis i lange monologer med lommefilosofisk indhold og skiftevis begejstring over den næste nye dims og nedtur over at være fanget i forbrugerræset.

View Comments